|   DOMOV   |    VIZITKA   |    KONTAKTNA STRAN   |    PRIJAVA

Koledar dogodkov
P T S Č P S N
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
ERASMUS
PRIJATELJI - POVEZAVE

MENTORJI.SI
AGRA - kmetijsko-živilski sejem
www.facebook.com/grmnm

Nahajate se tukaj

  Dan odprtih vrat na Grmu Novo mesto – centru biotehnike in turizma

  21. septembra 2017 je Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma pod sloganom »ZA BISTRO GLAVO V NARAVO«, sedaj že tradicionalno, odprl vrata vsem osnovnošolcem, otrokom v vrtcih ter ostali javnosti. Tudi letos smo se odločili, da se ta dan predstavijo naše enote: Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija, Višja strokovna šola, Dijaški in študentski dom ter Medpodjetniški izobraževalni center (MIC).

  Osrednji predstavitveni prostor je bil v večnamenski dvorani na Sevnem in je obiskovalcem omogočil, da so na enem mestu spoznali dejavnosti naših enot. Na ogled so bile postavljene različne razstave, s katerimi so svoje delo predstavili dijaki in profesorji. Ogledati si je bilo mogoče razstave s področja naravovarstva, biotehnologije, domače obrti, zelenjadarstva (predstavitev akvaponike), cvetličarstva, čebelarstva, sadjarstva, vinogradništva, poljedelstva, konjereje, gozdarstva (demonstracije podiranja dreves), gobarstva, kulinarike (v ospredju je bila tematika Posladkajmo se bolj zdravo),  mesarstva (degustacija klobas) , aranžerstva … S svojimi izdelki so se na stojnicah predstavili dijaki dijaškega doma.

  Prijavljeni osnovnošolci zadnje triade so se vključevali v delavnice, v katerih so si ogledali eksotične živali, spoznavali svet konj, o modeliranju in izdelavi dekoracij v slaščičarstvu, prepoznavali in določali so drevesne in grmovne vrste, naučili so se, kako uporabiti kozmetiko iz rastlin, kako uporabiti divje užitne rastline v kulinariki, pekli so jabolčne pite, spoznavali rastlinske barve, barvanje tekstila z naravnimi barvami in ločevanje odpadkov. Obiskovalci pa niso ostali lačnih ust in praznih trebuhov, saj so ob nekaterih prikazih vse pripravljeno lahko tudi okusili.

   

  Prava paša za oči je bilo tudi jesensko cvetje, ki je zraslo v rastlinjakih in je namenjeno aranžiranju, marsikomu pa se je oko ustavilo tudi na vseh strojih in napravah, ki so potrebni za delo na kmetiji. Na šolskem posestvu si je bilo mogoče pod strokovnim vodstvom naših dijakov ogledati krave, teličke, konje, ovce …
   

  Za naše najmlajše, otroke iz vrtca, so dijakinje, pod mentorstvom prof. Rebeke Pirnar, pripravile v šolski knjižnici tudi glasbeno-lutkovno predstavo z naslovom Šivilja in škarjice.

  Še enkrat se je izkazalo, da so tovrstne prireditve dobrodošle, saj smo zabeležili veliko obiskovalcev. To nam sporoča, da v svetu postaja čedalje bolj pomembno učenje sobivanja z naravo s poudarkom na ohranjanju čiste narave, ki je pogoj za  pridelavo in pripravo zdrave hrane. To pa je tudi eno izmed glavnih ciljev našega centra.