|   DOMOV   |    VIZITKA   |    KONTAKTNA STRAN   |    PRIJAVA

Koledar dogodkov
P T S Č P S N
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
 
 
 
 
ERASMUS
PRIJATELJI - POVEZAVE

MENTORJI.SI
AGRA - kmetijsko-živilski sejem
www.facebook.com/grmnm

Nahajate se tukaj

  NARAVOVARSTVENIKI OKUPIRALI GORJANCE

  Gorjance vsako leto obišče veliko ljudi, predvsem Slovencev, privlačni pa so tudi za turiste. Imajo ogromno znamenitosti in lahek teren za prijeten sprehod. V četrtek, 7. 9. 2017, pa smo se na Gorjance odpravili tudi dijaki 2. letnika programa naravovarstveni tehnik.
   
  Ob 7:30 smo se z avtobusom odpeljali do izvira Gospodične. Tam smo vzeli vzorec vode, si ogledali izvir in okolico ter izmerili temperaturo zraka in vode. Pot smo nadaljevali peš po makadamski poti do Miklavža.
   
  Kopa – ne le zastareli običaj
  Ob koči na Miklavžu smo videli že prižgano kopo, v kateri se kuha oglje. Gospod oglar nam je povedal, da morajo biti ves čas ob njej, jo paziti noč in dan v času, ko je kopa prižgana. Nato nam je gospa Marjana predstavila postopek kuhanja oglja. »Najprej se pripravi prostor, imenovan kopišče, »je razlagala. »Tam se postavi tri palice v trikotnik. Okoli zlagamo drva, in sicer v treh slojih, nato pa se povrhu nasuje še zemlja.« Ko kopo prižgejo, le-ta gori en teden. Potem jo ohladijo in razdrejo. Gospa Marjana je povedala, da kopo po navadi prižigajo le ženske in letos je bila to prav ona.
   
  Gorjanska jezera kot lepa zanimivost
  Ogledali smo si tudi Gorjanska jezera, ki so še ena od neštetih zanimivosti Gorjancev. Ležijo na ravnikih od gozdu v bližini Miklavža. Tudi tu smo odvzeli vzorec vode in prsti.
   
  Zaradi slabega vremena smo se predčasno vrnili domov in če bi rekli, da nismo izvedeli nič novega, bi se zagotovo zlagali.
   
  Blanka Hribar, 2. e