5. tekmovanje v znanju in spretnostih dijakov in študentov Konzorcija biotehniških šol Slovenije

5. tekmovanje v znanju in spretnostih dijakov in študentov KONZORCIJA BIOTEHNIŠKIH ŠOL SLOVENIJE  »KULINARIČNA DEDIŠČINA – UŽIVAM TRADICIJO«  je potekalo v torek, 14. 5. 2019, na BIC Ljubljana. 96 dijakov in študentov iz 10 šol se je preizkusilo na letošnjo temo »Kulinarična dediščina – Uživam tradicijo« v različnih kategorijah s področij živilstva, kulinarike, vizualne umetnosti in kulinarične dediščine, izdelke pa je v vsaki kategoriji ocenjevala komisija.

Vse zbrane je nagovoril Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, in prof. dr. Janez Bogataj, ki nam je v sklopu predavanja odgovoril na vprašanje ˝ Ali je prehranska dediščina kulinarični muzej?˝. Po uradni otvoritvi tekmovanja so dijaki in študentje po različnih časovnih terminih tekmovali v kategorijah. Našo šolo sta v kategoriji Kulinarika-priprava prispevka zastopali dijakinji zaključnih letnikov Melita Sinjur in Martina tovornik. Z predstavitvijo projektne naloge z naslovom Pira- nekoč, danes in jutri sta zasedli tretje mesto. Dijakinji Sara Šepic in Petra Kočevar sta tekmovali v kategoriji Vizualna umetnost – priprava pogrinjkov, kjer je Petra Kočevar zasedla 3.mesto.

Obenem so v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani s poudarkom na kulinarični dediščini Slovenije in Hrvaške potekale različne predstavitve na stojnicah v okviru projekta Uživam tradicijo (program sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Hrvaška).

 

Zdravko Počivalšek in Jasna Kržin Stepišnik