DIJAKI OBISKALI LONDON

Se spomnite tistega občutka, ko je nekaj prvič. No, tako smo se počutili dijaki, ki smo 1. 2. 2019 odleteli v London. A kaj sploh je London? Je velemesto v Angliji ter glavno mesto Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske z 8 milijoni prebivalstva. Mesto, polno ljudi, z vsega sveta, in mesto v, katerem je 21 dijakov preživelo štiri nepozabne dni, polno izkušenj. Naj vam na kratko opišem, kaj smo počeli v tem velemestu, kjer smo spoznali povsem novo okolje.

V petek, 1. 2. 2019, smo se izpred šole odpeljali na Letališče Jožeta Pučnika, kjer smo ob 21. uri poleteli proti Londonu. Na letališču nas je pričakalo presenečenje, saj niso odšli samo dijaki naše šola, ampak so z nami odpotovali tudi učenci Osnovne šole Rečica ob Savinji. Med letom vreme ni bilo najlepše, saj je deževalo, v Londonu pa nas je pričakal še sneg, a nič zato, saj smo odšli v hotel ter se utrujeni odpravili spat.

Drugo jutro smo se zbudili v sončen dan in se po zajtrku odpravili na podzemno železnico (Underground) ter začeli z ogledi po Londonu. Najprej smo videli katedralo in njihov parlament ter Big Ben, ki so ga žal prenavljali. Odpravili smo se do gledališča Williama Shakespeara, na poti do tam pa smo videli veliko uličnih umetnikov, ki smo jih srečevali po celem Londonu. Obiskali smo tudi muzej voščenih lutk (Madame Tussauds London), kjer smo se lahko fotografirali s slavnimi osebami oz. z njihovimi lutkami.

Naslednji dan smo se sprehodili do Buckinghamske palače, kjer smo lahko videli tudi menjavo straže. Na poti do palače smo srečali tudi veliko živali, med njimi tudi veverice. Kasneje smo se odpravili na London eye, ki je bil za mnoge lepa izkušnja. Iz zraka smo imeli čudovit pogled na celoten London. Ogledali smo si tudi Oxford street, kjer smo lahko nakupovali. Po dolgem dnevu smo se s podzemno utrujeni odpeljali do hotela.

V ponedeljek, 4. 2., smo se odpravili do Greenwicha. Nato pa smo se odpravili do reke Temze, po kateri smo se peljali z ladjico. Videli smo veliko novih stvari, med njimi tudi slaven Tower Bridge. Po vožnji z ladjico smo odšli v Camden town, kjer smo obiskali tržnice. Nekateri so se nato odpravili še na ogled mjuzikala Mamma Mia.

Naslednje jutro smo spakirali svoje stvari in poslovili od hotela. Z avtobusom smo se odpeljali do Brightona, mesta ob južni obali Anglije, kjer smo lahko videli tudi morje. Imeli smo čas za še zadnje nakupe v Londonu. Mnoge je premamil tudi obisk “kazinoja”, v katerem je lahko zapravil kar nekaj funtov. Odpeljali smo se na letališče in ob 18. uri  poleteli proti Sloveniji.

Mislim, da je bila za vse to neverjetna izkušnja, ki bi jo z veseljem ponovili. London je bil prečudovit in videli smo prelepe stvari. Mislim, da je London čudovito velemesto, ki je vredno ogleda.

Eva Lisec in Barbara Bobnar, 1. a