Naše dijakinje evropske poslanke za en dan

Dijakinje 3. letnika biotehniške gimnazije, ki smo v lanskem šolskem letu sodelovale v programu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta, smo se v četrtek, 25.10., v okviru Evrošole odpravile v Strasbourg v Francijo. Po 12 urni vožnji smo skupaj s slovensko ekipo prispeli v mesto in si ogledali glavne znamenitosti. Ozke uličice, mostovi čez reko in majhne trgovinice te očarajo in te pripravijo, da se v to zgodovinsko mesto tudi zaljubiš. Po večernem ogledu mesta smo se odpravili na večerjo in na zelo potreben spanec v hotel.

Naslednji dan smo preživeli v Evropskem parlamentu. Sodelovali smo pri diskusijah mladih, kako bi izboljšali EU na področju okolja, migracij, zaposlovanja mladih in drugo. Širili smo naše mnenje o biotehnologiji in mogoče bo kmalu zaradi nas glede tega v EU nastala nova reforma ;) . Predlogi skupine oz. odbora v katerem smo sodelovale (okolje in obnovljivi viri energije), so bili z veliko večino potrjeni. Naša šola je imela tudi posebno nalogo, saj smo bilo odgovorni za uvodno predstavitev slovenske skupine (v njej je bilo še 17 dijakov iz petih različnih srednjih šol) ostalim udeležencem Evrošole. Spoznali smo nove ljudi s cele Evrope in hkrati utrjevali angleščino.

Po ponovnem sprehodu po mestu, večerji in noči v hotelu smo se odpravili domov navdahnjeni z željo po možnosti spreminjanja EU in z novimi izkušnjami.

 

Lucija, Maja in Karolina