Po poteh maturitetnega romana Angel pozabe

V petek, 5. 4. 2019, smo se dijaki 4. a in 4. b razreda odpravili na celodnevno ekskurzijo na avstrijsko Koroško, v kraj Lepena, kjer je odraščala avtorica letošnjega maturitetnega romana Angel pozabe Maja Haderlap.

Na dan ekskurzije smo se zbrali ob 6.30  pred šolo in se z avtobusom odpravili na tri in pol ure trajajočo vožnjo. Ko smo prispeli v Lepeno, smo si najprej pogledali tamkajšnjo ljudsko šolo, pred katero nas je pričakal vodič Zdravko Haderlap, pisateljičin brat. Povedal nam je, da je šola, ki sta jo poleg Maje Haderlap obiskovala tudi Florjan Lipuš in njegova hči, danes mladinski dom, ki z raznolikimi aktivnostmi privablja obiskovalce.

Po ogledu ljudske šole smo se odpravili na domačijo, kjer je živela pisateljičina družina, zdaj pa pripada njenemu bratu Zdravku. Ob čaju in kavi smo veliko izvedeli o družinski preteklosti, travmah in samih razmerjih v družini, lahko pa smo zastavljali tudi svoja vprašanja. Kasneje smo se sprehodili tudi po sami domačiji, ki je bila zelo dobro ohranjena. S tem smo podoživeli dogajanje v romanu. Določene elemente literarne zgodbe smo si na podlagi svojevrstne izkušnje lažje predstavljali.

Na koncu smo se z avtobusom odpeljali še do nekdanje Peršmanove kmetije, kjer so tik pred koncem druge svetovne vojne nacisti pobili skoraj vse družinske člane, tudi otroke. Danes je ta kmetija preurejena v muzej. Vodič nam je razložil, kakšen pomen ima ta zgodovinska znamenitost za koroške partizane, ki so bili dolgo zamolčana tema avstrijske preteklosti.

Okoli treh popoldne smo se počasi odpravili domov, saj je bil zaradi slabega vremena naš ogled skrajšan. Čeprav je cel dan deževalo in se nismo mogli sprehoditi okoli vseh domačij, ki so opisane v romanu, smo ogromno videli in o družini Haderlap izvedeli informacije, ki niso podane v samem romanu.

Elara Udvanc, 4. b