SLAŠČIČARKE IN SLAŠČIČARJI NA STROKOVNI EKSKURZIJI

V ponedeljek, 1. 4. 2019, smo se dijaki 1., 2. in 3. letnika programa slaščičar, odpravili na strokovno ekskurzijo v Ljubljano. Obiskali smo slaščičarno in pekarno Spar ter Učilno okusov v centru Ljubljane.

V slaščičarni in pekarni Spar smo se morali najprej preobleči v halje, saj veljajo tam strogo določena pravila HACCP-a. Izvedeli smo, da je tam zaposlenih dvesto ljudi, vključno s študenti, ki tam opravljajo prakso. Ogledali smo si pekarno, slaščičarno in skladišče.

V slaščičarskem obratu so nam povedali, da od začetka do končnega izdelka izdelujejo vse sami. Zaradi tega je veliko ročnega dela, delavci opravljajo delo v treh izmenah. Izdelke pripravljajo za vse poslovne enote Spar po Sloveniji.

V pekarskem obratu vse kruhke, žemljice ter druge izdelke zamesijo sami, spečejo pa jih lahko tudi samo do polovice, da jih po razvozu v druge poslovne enote Spar do konca spečejo tam in so tako bolj sveži.

Ob koncu našega ogleda Spara pa so nas popeljali še v skladišče, v dveh nadstropjih, kjer hranijo vsa živila, od hrane za živali pa vse do pijač. Skladišče meri kar 20 metrov v višino, zato smo se, ko smo hodili po njem, počutili zelo majhne.

Po vseh končanih ogledih nam je ostala še ena ura prostega časa, zato se nas je večina odpravila do glavnega trga in si v najbližji slaščičarni privoščila kepico sladoleda.

 

Karin, Vanesa, Natalija, Karmen (dijakinje 1. i)