Novice

1. junija smo obeležili svetovni dan mleka

1. JUNIJ - SVETOVNI DAN MLEKA

Grm Novo mesto - center biotehnike in turizma , Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija

Na današnji dan, ko obeležujemo svetovni dan mleka, so nas obiskali učenci 2. razreda Osnovne šole Grm. Skupaj smo si ogledali živali na paši, jutranjo molžo in predelavo mleka v mlečne izdelke. Na koncu pa smo poskusili tudi izdelke, ki jih izdelujemo v šolski sirarni. Otroci so odšli domov polni novih spoznanj in zanimivih izkušenj.

#Svetovni dan mleka

#Ekošola

#Grm Novo

 

Jurčičeva pot za naše dijake postala tradicionalna

Že nekaj let se z dijaki 2. letnika gimnazije podamo na Jurčičevo pot od Višnje Gore do Muljave. Tako smo tudi letos, na krasen sončen dan, 29. maja, prehodili to pot. Uživali smo v prijetni in ne prenaporni hoji po slikoviti gozdni poti, med cvetočimi travniki, pobeljenimi z ivanjščicami, mimo razvalin starodavnih gradov (Stari grad, Roje, Kravjek), s prečudovitim razgledom po dolenjskih gričih. Rahlo utrujeni smo prispeli do Jurčičeve domačije na Muljavi, kjer sta nam gospe iz zavoda Prijetno domače predstavili kulturno dediščino in predvsem našega literarnega klasika Josipa Jurčiča.

Naša šola gostila 7. državno razstavo govedi rjave pasme Slovenije

V soboto, 22. 4. 2023, je na Kmetijski šoli Grm in biotehniški gimnaziji potekala 7. državna razstava govedi rjave pasme Slovenije. Dijaki kmetijskih programov šole so sodelovali pri pripravi živali na razstavo ter si ogledali ocenjevanje živali v različnih kategorijah. Takšna prireditev se v Sloveniji ponovi vsakih deset let. Dogodek je bil poučen, saj je ocenjevalec oz. sodnik svoje odločitve tudi strokovno utemeljil.

NA DRŽAVNEM TEKMOVANJU POPRI 2023 GRMČANI IZJEMNO USPEŠNI

V lepem sončnem vremenu smo Grmčani v Novi Gorici v torek, 5. aprila 2023, sodelovali že na 20. tekmovanju POPRI v podjetniških idejah mladih.

Letos sta s Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije tekmovali 2 ekipi: ekipa RAZKUŽILA Z NAVDIHOM, ki jo sestavljajo Pia Rak, Kaja Dragan, Kristina Sinur in Les Lisec iz 4. letnika, ter BELLY BELT, kjer so združile moči Enja Hočevar, Nuša in Neža Zaman Jelenič iz 1. letnika.

Pomoč dvoživkam - dijaki smo prenašali žabice

Dijaki 1. in 4. letnika Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije, program naravovarstveni tehnik, smo se, 22. 3. 2023, odpravili v krajinski park Radensko polje, z namenom seznaniti se z avtentičnim varstvom dvoživk. Prenašanje žabic čez cesto oz. pomoč žabicam poteka v številnih krajih po Sloveniji, mi smo si izbrali nam najbližjo lokacijo.  Ob pozni popoldanski uri smo se odpeljali proti Žabji hiši v Malo Račno pri Grosuplju, kjer smo najprej spoznali osnovne značilnosti dvoživk in razlike med vrstami.

POPRI 2023: USPEH NA TEKMOVANJU V PODJETNIŠKIH IDEJAH MLADIH

Na regijskem tekmovanju v podjetniških idejah mladih POPRI sta se dve ekipi naše šole uvrstili med najboljše tri in se tako uvrstili na nacionalno tekmovanje v Novi Gorici. Ekipa BELLY BELT, ki jo sestavljajo Enja Hočevar in Nuša Zaman Jelenič iz 1. a razreda ter Neža Zaman Jelenič, razvija masažni pas, ki lajša bolečine pri menstrualnih krčih z uporabo infrardeče svetlobe in blage masaže.